Bijdragen tot de Gooikse geschiedenis
  Johnny Van Bavegem
  310
  9789081740326
  Archief HKK @ De Cam
  -
  2012
  BOEK27
  

Inhoud

Beschrijving

Over het thema van kroostrijke gezinnen zijn wellicht al een aantal boeken geschreven, maar het boek dat u nu in handen hebt, is toch wel speciaal. Schrijfster Veerle Maebe ging op bezoek bij een 30-tal families, met meer dan 6 kinderen en liet ze vertellen over het leven van vroeger. Het werden lange gesprekken, die via een aantal vragen, het verleden van de kinderen van toen terug naar boven bracht. Het werd een ontdekkingstocht, niet alleen voor de interviewster, maar ook voor de getuigen: zij ook  beleefden er terug plezier aan om hun 'samenleven in groep' weer tot leven te brengen.
Er kwamen heel veel positieve herinneringen naar boven - u weet wel: de plezante situaties - maar hier en daar waren er toch ook tragische en droevige stukjes die verteld werden, weliswaar wat afgezwakt door de tijd. Denken we maar aan de (betrekkelijke) armoede en de kindersterfte van in het begin tot voorbij het midden van de twintigste eeuw. Nog niet langer geleden en toch kunnen we het ons (bijna) niet meer voorstellen!
Ook de unieke foto's van al die families dragen bij tot het 'retro'-karakter van het geheel. Foto's van moeders en vaders die hard gewerkt hebben, foto's van kinderen die het niet al te breed hadden, maar die toch gelukkig leken in hun bestaan. Weinig vakantiefoto's - wat was dat vroeger? - veel kiekjes van de omgeving thuis: de weide, de binnenkoer, vóór het huis, enz. Unieke en mooie beelden, meestal in zwart-wit, van die jonge meisjes en jongens van toen, die nu ouder zijn, oud zijn en soms al overleden zijn… 
Dit boek werd voorgesteld op Erfgoeddag 2012, op zondag 22 april om precies te zijn. Het thema was 'Helden' en dit is passend: de moeders én vaders van deze kroostrijke gezinnen zijn zeker en vast helden geweest om zovele kinderen op te voeden en te begeleiden naar volwassenheid. De moeite om even terug te kijken en die verhalen van vroeger stuk voor stuk te lezen en te bekijken.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 27.334.873
  • Aantal bestanden: 1.461.874
  • Ontsloten informatie: 618.248 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 11.069.196

Zoeken

Back to Top