Verenigingen
Subcategorieën
-
Brusseleir
Brusseleir! is een vzw die het Brussels dialect promoot met de nodige zwans en humor via Brussels Volkstejoêter, projecten en evenementen. Leer ons kennen!
-
Chiro Kester
Sinds 1977 is het in ons kleine dorpje Kester een stuk amusanter geworden want dan werd onze geweldige Chiro opgericht. Tot op de dag van vandaag zijn wij nog altijd één, één groep vrienden, één grote familie. Chiro Kester blijft groeien en daar zijn wij heel blij om! We hopen dan ook nog vele jaren verder te blijven bestaan.
-
De Paddenbroek
De Paddenbroek wordt uitgegeven door De Paddenbroek VZW. De inhoud ervan wordt integraal opgenomen in ons archief.
-
De Pajotse Oldtimer Vrienden
De Pajotse Oldtimer Vrienden is een oldtimerclub voor en door vrienden. Maandelijks organiseren zij toeristische rondritten en babbelavonden. Alle eigenaars van wagens ouder dan 25 jaar zijn welkom in de club.
-
Epitaaf
Epitaaf - Vereniging voor funeraire archeologie. Epitaaf vzw werd opgericht eind 1984 door een groep enthousiastelingen met een persoonlijke en/of beroepsgebonden belangstelling voor begraafplaatsen, kerkhoven en graftekens.
-
Eyckenborch WZC
Het Eyckenblad is een uitgave van het WZC Eyckenborch en wordt verdeeld onder de bewoners van dit centrum.
-
Familiekunde Vlaanderen (Vlaamse Vereniging voor Familiekunde)
Dit is de nieuwe naam voor de vroegere Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF).
-
Faro
FARO is het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld. Het woord ‘faro’ betekent in verschillende talen ‘vuurtoren’. Het verwijst naar Pharos, een eiland dat vroeger voor de kust van Egypte lag en waar een van de oude zeven wereldwonderen te vinden was, de gelijknamige vuurtoren. Achter de vuurtoren van Pharos lag Alexandrië, met de tempel voor de muzen, het M(o)useion (waaruit het woord museum is voortgekomen) en de mythische bibliotheek van Alexandrië.
-
KWB
Mini Raak is de contactschakel tussen het bestuur van uw KWB-afdeling en haar leden.
-
Koninklijke Fanfare Sint-Martinus Kester
Naklanken is het contactblad van de Koninklijke Fanfare Sint-Martinus van Kester.
-
Kring van Draaiorgelvrienden
De Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) werd opgericht in 1954. De vereniging zet zich in om belangstelling te wekken voor de draaiorgels en het behoud daarvan. Hiervoor brengt de KDV u op een leuke manier in contact met het draaiorgel. Dit doet de KDV door het organiseren van draaiorgelmanifestaties op diverse plaatsen. Op deze evenementen kunt u kennis maken met de verschillende typen draaiorgels, zoals straat-, kermis- en danszaalorgels.
Het Pierement – Voor haar leden geeft de KDV het rijk geïllustreerde blad ‘Het Pierement’ uit. Dit verschijnt vier keer per jaar. U vindt hierin zeer interessante artikelen over de techniek en geschiedenis van het draaiorgel, restauratieverslagen, belevenissen van diverse orgelliefhebbers en de mooiste foto’s uit diverse privé archieven.
-
Leven in de Zennevallei
Milieu, natuur, cultuur, erfgoed anders bekeken door de Vrienden van Zenne en Zoniën.
-
Muziekmozaïek
Muziekmozaïek laat muzikanten, organisatoren én liefhebbers alle hoeken van jazz & folk ontdekken, spelen, leren. Wil je iets weten? Klik verder!
-
OKRA Kester
OKRA Kester geeft regelmatig ons OKRAntje uit, het pretentieloos infoblad van OKRA Kester. Je vindt deze krantjes hier in ons archief.
-
Pajottenland en Zennevallei
Pajottenland en Zennevallei is één en al verscheidenheid: elke gemeente met een eigen verhaal en achtergrond, in een uitgestrekt gebied op een boogscheut van de Belgische en Europese hoofdstad, verstedelijkt en landelijk, flirtend met de taal- en provinciegrens en doorsneden door één van de drukste autosnelwegen maar ook door de meest rustige fiets- en wandelpaden. Dat is jouw regio, uniek en met zo veel te beleven! PenZine, wil graag aan het stuur zitten om jou al het moois in de regio te laten ontdekken.
De streekidentiteit die ons verbindt, is de brandstof. Bibliotheken, gemeenten en cultuurcentra hebben een boeiend vrijetijdsaanbod in de knalpot zitten. Achterop nemen erfgoed, cultuur en landschap plaats. Wat mag je verwachten? Artikels die boeien, streekgeheimen die onthuld worden, nieuwe invalshoeken, authentieke streekbewoners en tips en trics om het seizoen door te komen. Bovendien bevat elke PenZine een uitneembare activiteitenkalender met het meest interessante vrijetijdsaanbod in de regio.
PenZine verschijnt 3 keer per jaar in 20.000 exemplaren. Het belevingsmagazine kan je gratis meenemen op 350 verdeelpunten in de regio: bibliotheken, gemeentehuizen, culturele centra, toerismekantoren en buurtwinkels. Je kan het magazine ook gratis bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..Een digitale versie is weldra op deze pagina beschikbaar.
PenZine, Pajottenland en Zennevallei magazine is een initiatief van Pajottenland Plus en de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, Toerisme Pajottenland & Zennevallei en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Pupil ism met de 17 gemeenten van de regio.
-
Samana Gooik
Samana (vroeger: Ziekenzorg) bezorgt alle zieken in Gooik centrum een driemaandelijks magazine.
-
Scouts Gooik
Uitgave van het periodiek blad "De Schakel".
-
Signa romana
Het comité voor de bevordering van het onderzoek in de Gallo-Romeinse archeologie brengt instellingen, universiteiten en musea uit de drie gewesten van België samen. Het comité organiseert jaarlijks een colloquium en geeft een tijdschrift uit dat een overzicht biedt van de recent verrichte werkzaamheden op het gebied van de Gallo-Romeinse archeologie, zowel in België als in de aangrenzende regio’s.
De Romeinendagen vinden afwisselend in één van de drie Belgische gewesten plaats. Het evenement heeft als doel een ontmoetings- en communicatieplek aan te bieden voor onderzoekers met belangstelling voor de Romeinse geschiedenis van onze streken. Het is bovendien een gelegenheid om snel kennis te nemen van de recente ontdekkingen en onderzoeksprojecten op dit gebied en kan misschien de opstart van bijkomende inspireren.
Signa is een tijdschrift dat één maal per jaar verschijnt en een overzicht geeft van de werkzaamheden die recent in België verricht werden. Het laat de diverse onderzoekers toe snel hun ontdekkingen op het gebied van de Gallo-Romeinse archeologie kenbaar te maken. Het doel is in de vorm van korte bijdragen een weerklank van het geheel van het onderzoek te geven. Signa is voor een lezerspubliek van specialisten bedoeld.
-
Vlaamse Toeristenbond
In 2022 was het honderd jaar geleden dat de Vlaamse Toeristenbond (later vtbKultuur, nu Cultuursmakers) werd opgericht. Om dit eeuwfeest in de kijker te zetten, hebben het ADVN en Cultuursmakers de handen in elkaar geslagen om een tentoonstelling en publicatie te verzorgen. De expo liep vanaf 22 juni in het Zuiderpershuis in Antwerpen.
Wie grasduint in het archief, ziet al snel het belang van de VTB voor cultuur en toerisme in Vlaanderen de afgelopen 100 jaar. De vereniging was een sleutelspeler in de ontwikkeling van toerisme in Vlaanderen en in het bijzonder het cultuurtoerisme. Via zijn uitgebreid netwerk bood de VTB honderdduizenden mensen de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende toeristische activiteiten, waaronder de iconische bondsreizen.
VTB hielp niet enkel mee aan de uitbouw van de toeristische infrastructuur in Vlaanderen, maar droeg ook bij tot de transformatie van de Vlaamse burger in een (cultuur)toerist. VTB heeft hierdoor een vrijwel unieke positie in de geschiedenis van het toerisme in Vlaanderen.
Vandaag is Cultuursmakers een sociaal-culturele vereniging die mensen en cultuur dichter bij elkaar brengt. Ongeveer 145 vrijwilligersgroepen verspreid over Vlaanderen en Brussel organiseren hiervoor allerlei culturele activiteiten.