De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de omgevingsvergunning nadat buurtbewoners, gesteund door Vlaams Belang beroep aantekenden. “Officieel is die partij niet eens betrokken bij de procedure,” zucht Moustapha Akkouh. “Maar we weten natuurlijk wel al langer dan vandaag waar de kritiek vandaan komt.”

Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!

Ja, ik wil gratis onbeperkt toegang

Vandaag heeft de moslimgemeenschap een moskee langs de Nijvelsesteenweg tegenover de winkel van kledingketen Zeb. Maar de vzw Moskee Arrahman-Halle wil een oude loods verbouwen op de terreinen waar vroeger supermarktketen Lidl gevestigd was. Vijf jaar geleden werd de vergunning aangevraagd maar Vlaams Belang en enkele buurtbewoners blijven zich verzetten. Het stoort Akkouh vooral dat de politieke partij zich mengt in het debat. “Het is jammer dat het Vlaams Belang dit niet wil laten rusten”, zegt Moustapha Akkouh. “Maar intussen weten we natuurlijk wel uit welke hoek de kritiek komt. Onze architect vindt het zelf opvallend dat er zoveel te doen is rond dit project. We weten dat er enkele buurtbewoners gekant zijn tegen onze plannen. Maar het is wel altijd Vlaams Belang dat van zich laat horen. Officieel is de partij zelfs niet eens betrokken in de hele procedure. We willen iedereen nog steeds uitleg geven over wat we van plan zijn. Ook de mensen van Vlaams Belang. Maar zij zijn nog nooit met ons komen praten.” Lees ook

(lees verder onder de foto)

De voorzitter van Moskee Arrahman-Halle benadrukt dat hun moskee door heen de jaren nergens problemen veroorzaakte. “Het is intussen al vijftig jaar geleden dat er voor het eerst een moskee werd ingericht in Halle”, zegt hij. “Er zijn nooit problemen geweest. Zelfs toen we nog een gebedshuis hadden in de Volpestraat was er een goede verstandhouding met de buren over de religies heen.”

Het Vlaams Belang heeft het onder andere over een megamoskee maar dat klopt volgens Akkouh al helemaal niet. “We verhuizen de huidige moskee naar een nieuwe locatie”, legt hij uit. “We verbouwen die loods omdat we comfortabeler willen zitten. Het gebouw waar we vandaag gevestigd zijn is nooit gebouwd om als moskee te dienen. Men spreekt van een megamoskee maar dat is gewoon niet waar. We hebben de plannen laten opmaken volgens alle regels. En daar hoorde verplicht heel wat parking bij. Eerlijk gezegd had ik liever extra ruimte voorzien voor andere zaken zoals een speelplaats voor de kinderen. Maar goed, de regels zijn wat ze zijn. De grote parking die we voorzien hebben we amper nodig. Op vrijdag zal het een paar uur drukker zijn omdat we dan in de moskee samenkomen. Vrijdag is voor ons moslims wat zondag is voor de katholieken. Ook op zaterdag komen we bidden. En dan is er nog het Offerfeest en het Suikerfeest. Vroeger was er op die locatie een Lidl-supermarkt gevestigd. Dan was van ´ s ochtends tot ´ s avonds verkeer elke dag. Daar had dan niemand problemen mee?” Goede wil getoond

Volgens de voorzitter van de vzw is er met iedereen rekening gehouden. “We hebben goede wil getoond”, zegt Akkouh. “Met de opmerkingen hebben we rekening gehouden. Want men vreesde bijvoorbeeld ook geluidsoverlast. Daar hebben we dan deskundigen voor ingeschakeld die het verder onderzocht hebben. Het is een goed dossier. Daar ben ik van overtuigd.”

Volgens Akkouh is ook zeker niet de bedoeling om mensen van buiten Halle aan te trekken. “De mensen uit de buurt komen hier bidden”, zegt hij. “Dat zijn Hallenaren. Mensen uit Brussel gaan echt niet de moeite doen om helemaal naar hier te rijden om toch maar in onze moskee samen te komen. Dat zou hetzelfde zijn als een katholiek uit Gooik die elke week naar de Sint-Martinusbasiliek in Halle zou gaan. Die gaat toch ook gewoon naar de kerk in zijn buurt?

Ondanks de lange procedureslag blijft Akkouh hopen dat de provincie binnenkort het dossier goedkeurt met de nodige aanpassingen. “We kregen al het vertrouwen van het stadsbestuur van Halle. We weten dus dat niet iedereen gekant is tegen ons project”, zegt hij. “Er zijn nog mensen die geen probleem hebben met de moskee. Ik kan alleen maar hopen dat ook bij de provincie Vlaams-Brabant men dit dossier objectief bekijkt. Ik denk zelfs dat het in coronatijden een goede zaak mag zijn als men ons die extra ruimte gunt. We kunnen nu enkel afwachten. In Lot, Vilvoorde, Diegem en Zaventem zijn er de voorbije jaren ook nieuwe moskeeën ingericht. Daar zijn geen problemen gemeld. Waarom zou dat dan in Halle dan wel zo zijn?”

LEES OOK

Halse christenen, moslims, boeddhisten en vrijzinnigen kiezen voor samenwerking en ondertekenen historisch charter

Halse moslims vieren Suikerfeest in coronatijden: “Geen groot feest? Dan delen we maar voedselpakketten uit”

Barry Callebaut zal de grootste hebben: chocoladeproducent plant 200 meter hoge windturbine in Halle

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.000.220
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top