De Boerentram

Exact 20 jaar na het verschijnen van het eerste boek in de reeks, ‘De Boerentram’ (1997) en 13 jaar na het tweede deel ‘De Leerbeekse Buurttrams’ (2004) verschijnt nu het derde en wellicht laatste deel van de ‘trilogie’: ‘Met de tram door het Pajottenland’. En dat danken we allemaal aan één man, medewerker en schrijver René De Loecker Hij werkte mee aan het eerste boek, en is de auteur van deel 2 en deel 3. Hij is de tramkenner bij uitstek in Gooik en omstreken en beschikt over een uitgebreide verzameling foto’s over onze buurttrams in de streek en daarbuiten.

Wat dit boek betreft, vertrok René ook vanuit die verzameling om iets speciaals te maken rond 50 jaar stopzetting van de lijn van Leerbeek naar Halle. Het is inderdaad van 1966 geleden dat de laatste tram op die lijn reed en nu in 2017 is het tijd om daar nog even op terug te blikken. D.m.v. vele foto’s uit lang vervlogen dagen komt die tijd nog eens opnieuw tot leven en worden we teruggeplaatst in een periode waarin het leven rustiger en lokaler was dan onze huidige, soms hectische wereld.

Te samen met dit boek wordt ook een tweede werk uitgegeven door onze Kring rond hetzelfde thema, nl. ‘De Boerentram door Pepingen – 1906-1966’, geschreven door Maurice Cochez. Hij heeft vooral de nadruk gelegd op de impact van de buurttram in zijn eigen gemeente, met uiteraard een aantal overlappende foto’s, maar ook met mooie beelden van gebouwen en mensen uit zijn ‘dorp’, die alle iets te maken hadden met dat speciale vervoermiddel uit het midden van de 20ste eeuw: de tram. Op die manier is er een uniek tweeluik ontstaan, dat de twee gemeenten Gooik en Pepingen met elkaar verbindt, en dus niet alleen door de tram die naar Halle rijdt. Ook die stad komt trouwens vaak aan bod in de twee boeken. Daar maakte de tram een mooie lus doorheen het centrum om dan terug naar zijn ‘stelplaats’ in Leerbeek te komen. Symbolischer kan het niet. Dit is een boek voor mensen die gek zijn op trams, maar ook voor diegenen die er nog heel veel willen over vernemen, door al die foto’s en de exacte info daarbij. Als je het gaat lezen, voel je je terugkeren in de tijd, gezeten op een buurttram, rijdend door het prachtige landschap van het Pajottenland. Veel plezier ermee!

NIEUW IN ONS AANBOD

KALENDER 2022

 Met mooie oude prentkaarten

Voor slechts € 5,00

IK BESTEL NU EEN KALENDER

Nog geen lid van onze Kring?

Lid van de Heemkundige Kring worden kan je voor slechts € 25,00

 

IK WIL NU LID WORDEN

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 29.130.649
  • Aantal bestanden: 1.466.573
  • Ontsloten informatie: 619.019 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 11.290.488

Zoeken

Back to Top