De tankslag – ofwel collectieve sanering van stookolietanks – startte in 2020 en is ondertussen al aan zijn vierde editie toe. Deze maand werd de kaap van 1.000 aangemelde stookolietanks overschreden en het aantal neemt nog steeds toe. Voor de inwoners van gemeenten Asse, Pepingen, Steenokkerzeel en Zemst zijn de eerste aanmeldingen nu afgerond, bijkomende tanks kunnen nog tot 30 juni aangemeld worden. De inwoners van Dilbeek, Opwijk, Roosdaal en Wezembeek-Oppem kunnen hun tanks nog tot 15 mei aanmelden en kunnen mee beslissen over de aannemer door mee te zetelen in de stuurgroep. In de loop van juni wordt er in elke gemeente een infoavond georganiseerd.

milieudeskundige bij Haviland en coördinator van het project. “Samen met de lokale besturen werken we aan een positieve milieu-impact en daar worden de inwoners bovendien rechtstreeks bij betrokken. Een stuurgroep van enthousiaste inwoners geeft immers vorm aan de groepsaankoop. Zij beslissen mee over de eisen waar  een leverancier moet aan voldoen. We verzamelen vervolgens alle aanmeldingen en zo kunnen we  schaalvoordelen en een betere prijs-kwaliteitverhouding bedingen bij de leveranciers. De stuurgroep beoordeelt alle offertes en kiest uiteindelijk de meest voordelige optie. Dat is het voordeel van deze collectieve aanpak.”

Een aanmelding is vrijblijvend en verloopt heel vlot. In een online formulier op www.haviland.be/tankslag geef je alle gegevens in. Daar vind je ook steeds alle bijkomende informatie. Gwendoline Ziber: “Wie als particulier een stookolietank aanmeldt, wordt rechtstreeks in contact gebracht met de saneringsfirma, zonder  tussenkomst van gemeente of intercommunale. Je ontvangt een gepersonaliseerde offerte en kan dan beslissen of je deelneemt. De uitvoering kan je rechtstreeks bespreken. De gerichte sensibilisering via de lokale besturen en de ondersteuning die je krijgt in de groepsaankoop verlagen de drempel nog meer.” “Ook als je interesse hebt om een stookolietank aan te melden maar je eigen gemeente nog niet in de lijst terugvindt kan je een mailtje sturen naar milieu@haviland.be. We bekijken dan samen met het lokaal bestuur of dit kan georganiseerd worden.”

stookolietanks collectief te saneren. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? Gwendoline Ziber, milieudeskundige bij Haviland intercommunale: “Zowel bovengrondse als ondergrondse stookolietanks kunnen een milieurisico vormen. Een lekkende tank veroorzaakt immers zware grondwater- en bodemverontreiniging. Zelfs een ‘lege’ tank kan nog tot 1.000 liter stookolie bevatten. Het risico op restverontreiniging blijft.” De wetgeving verplicht om niet-gebruikte stookolietanks in particuliere woningen te verwijderen. Een tank die om technische redenen niet verwijderd kan worden, moet nog steeds geledigd, gereinigd en opgevuld worden. Gwendoline Ziber: “Alle stookolietanks komen in aanmerking, zowel in particuliere woningen als in nietVLAREBO-plichtige gebouwen van lokale besturen of OCMW’s. Zelfs voor moeilijk bereikbare stookolietanks is  er een oplossing. Zo ben je 100% zeker dat er nooit verontreiniging kan optreden. Dat kost veel meer dan het  verwijderen of opvullen van de tank. Het loont dus sowieso de moeite om navraag te doen.” www.haviland.be/tankslag.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.591.269
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top