John Braun merkte de problemen met zijn Covid Safe Ticket begin deze week voor het eerst op. “Ik ben deze week boodschappen gaan doen in de Delhaize en daar liep ik vrienden tegen het lijf. We wilden samen nog wat gaan drinken in een cafeetje in de buurt om na zoveel tijd wat bij te praten. Maar helaas bleek de QR-code mijn Covid Safe Ticket niet te werken”, doet Johan Braun het verhaal. “Het was de eerste keer dat naar mijn coronapas werd gevraagd. Ik merkte het probleem dus nu pas op. Ik kreeg geen rood scherm, maar de QR-code weigerde gewoon dienst. Het resultaat was dat ik niet binnen mocht in het café.”

Op het Covid safe Ticket staat nochtans duidelijk aangegeven dat John Braun twee maal gevaccineerd werd, de eerste keer in maart en de tweede keer in juni. “Ik vermoed dat er iets mis moet gelopen zijn bij de aanmaak van de QR-code. Wellicht ontbreken er gegevens waardoor de code niet werkt”, zegt Johan Braun.

“Het probleem is dat ik Luxemburger ben. Ik woon al veertig jaar in Herfelingen. Ik ben hier verzeild geraakt door mijn job. Herfelingen is officieel mijn tweede verblijf, dus mijn officiële verblijfplaats is nog steeds in Luxemburg. Ik heb hier een tijd voor mijn oude moeder gezorgd, waardoor dat nooit is aangepast. Het was destijds gewoon praktischer”, vertelt John.

“Maar toen de vaccinatiecampagne begon, bleek dat een probleem. Ik kon in het vaccinatiecentrum in Gooik geen prik krijgen omdat ik volgens hen niet in Herfelingen woonde. Ik ben dus mijn eerste en tweede prik in Luxemburg moeten gaan halen. De fout met de QR-code op mijn Covid Safe Ticket is ook daar gebeurd. Ondertussen ben ik doorverwezen naar een telefoonnummer van een dienst die de Europese coronacertificaten regelt, maar daar neemt niemand de telefoon op.”

“Ik weet dus niet meer wat te doen. Ik heb mijn twee prikken. Het staat ook op mijn coronapas maar toch mag ik nergens binnen want mijn QR-code werkt niet. Deelnemen aan het sociale leven zit er op dit moment niet in”, zegt John Braun. “Ik ben nochtans gewoon om elke dag de krant te lezen in mijn stamcafé. Gelukkig kennen ze mij daar en voor hen is het papier van mijn twee prikken wel voldoende als bewijs. Maar ergens waar ze mij niet kennen, heb ik een probleem.”

Maar hiermee stopt het niet voor John Braun. “Ik ben tachtig jaar. Mensen van mijn leeftijd krijgen nu volop een derde boosterprik. Behalve ik. Ik belde naar het vaccinatiecentrum in Gooik voor een afspraak, maar hier klinkt opnieuw hetzelfde liedje: ik woon officieel in Luxemburg en ik moet dan daar ook mijn derde prik gaan halen. Maar in Luxemburg zijn de derde prikken anders geregeld. Die worden niet meer gegeven in een vaccinatiecentrum maar wel door de huisarts. Maar ik heb ginder helemaal geen huisarts. Mijn huisarts in Herfelingen en de apotheek hebben geen vaccins om te geven en in het vaccinatiecentrum ben ik niet welkom.”

Ondertussen nam ook de gemeente Herne het dossier ter harte en onderzoekt wat de mogelijkheden zijn voor buitenlanders in de regio Pajottenland. Het lijkt erop dat alvast een van de twee problemen is opgelost. Volgens burgemeester Kris Poelaert (CD&V) moet John Braun nu de nodige bewijsstukken bij de gemeente aanvragen. Daarmee kan hij een afspraak maken in het vaccinatiecentrum voor zijn derde prik.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.502.410
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top