De PS wil onmiddellijk de discussie opstarten over de verplichte vaccinatie van de hele bevolking vanaf 18 jaar tegen het coronavirus. Waals minister-president Elio Di Rupo zal het Overlegcomité vandaag aangrijpen om het thema op tafel te leggen. Zonder verplichte vaccinatie voor iedereen vinden de Franstalige socialisten het ook niet logisch dat zorgpersoneel kan worden ontslagen indien het niet gevaccineerd is.

Ook CD&V heeft zich in het Vlaams Parlement uitgesproken voor de veralgemeende vaccinatieplicht. ‘We moeten de volgende stap zetten. De verplichte vaccinatie moet er komen´ , zei Vlaams Parlementslid Maaike De Rudder. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) liet weten dat hij het debat over de verplichte vaccinatie wil aangaan, maar dat het aan de federale regering is om de regels rond sancties en afdwingbaarheid uit te werken.

• Volg alle nieuws over het Overlegcomité vanavond hier

Grote gerechtelijke actie in dossier mestfraude

Er vond vandaag opnieuw een grote gerechtelijke actie plaats in de mestsector. In een vijftal bedrijven in de provincies Limburg en Antwerpen vonden huiszoekingen plaats, onder meer in Geel, Tongeren en Bocholt. De bedrijven zijn actief in mestverwerking, productie van biogas en transport. Het onderzoek zou vooral gericht zijn op onregelmatigheden in mesttransport. Ook twee milieudiensten van de Vlaamse overheid, met name de Mestbank van de Vlaamse Landmaatschappij en de afdeling Handhaving van het Departement Omgeving, waren bij de acties aanwezig.

De razzia´ s doen erg denken aan een eerder onderzoek begin dit jaar, maar zouden er geen rechtstreeks verband mee houden. Op 11 februari viel de gerechtelijke politie al binnen op 24 plaatsen in vier Vlaamse provincies en in Nederland. Toen werden 17 mensen tijdelijk aangehouden. De feiten werden toen gekwalificeerd als het opzetten van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op het mestdecreet en op andere milieubepalingen. Het gerecht vond aanwijzingen van mestfraude. Zo werden transporten niet geregistreerd en analyseresultaten van meststalen gemanipuleerd. Niet aangegeven afvalstromen werden verwerkt in de installaties waar mest vergist wordt.

Argenta sluit 62 automaten na ‘jackpotting´

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben dieven in de Antwerpse gemeente Dessel geprobeerd een bankautomaat van Argenta te ‘jackpotten´ . Daarbij wordt de automaat verbonden met een computer om malware in het systeem te introduceren. Toen de bewakingsfirma ter plaatse kwam, troffen ze een beschadigde geldautomaat aan. De dieven zijn er niet in geslaagd om geld uit de machine te krijgen. Afgelopen weekend nog werd een andere Argenta-automaat in Sint-Niklaas al op dezelfde manier geviseerd.

Argenta heeft door de twee incidenten besloten om 62 automaten van hetzelfde type, die vermoedelijk dezelfde kwetsbaarheden in hun software hebben, tijdelijk te sluiten. In de zomer van 2020 zag de bank zich al genoodzaakt om 144 automaten uit te schakelen na twee pogingen tot digitale plofkraak.

Gevel van woning beschoten in Borsbeek

Onbekenden hebben dinsdagnacht het vuur geopend op een woning in de Karel Soetelaan in Borsbeek. Niemand raakte gewond. Het parket onderzoekt een mogelijke link met het drugsmilieu.

‘Op de grond werden zes lege kogelhulzen gevonden en in de gevel waren verschillende inslagen zichtbaar´ , vertelt parketwoordvoerder Kristof Aerts. Het parket vorderde een onderzoeksrechter voor vernielingen en inbreuken op de wapenwet.

Gemeenteraadslid Itter stapt op uit protest tegen CST

Een gemeenteraadslid van Ecolo in Itter verlaat de partij uit protest tegen het Corona Safe Ticket (CST). Dat bevestigde het gemeenteraadslid, Luc Schoukens, woensdag zelf in een persbericht nadat hij de gemeenteraad dinsdag op de hoogte had gebracht.

In het bewuste persbericht stelt Schoukens zich vragen bij de effectiviteit van vaccinatie, zegt hij dat die bijwerkingen kunnen veroorzaken met de dood tot gevolg en heeft hij het over de instrumentalisering van ‘big pharma´ . Hij pleit ervoor de natuurlijke immuniteit haar werk te laten doen, in combinatie met een gezond dieet, een beschermde omgeving en een evenwichtig leven. Hij verwees ook naar ‘een controlesysteem dat ons berooft van onze vrijheid´ en ‘discriminatie tussen burgers´ door de coronapas.

Gemiddeld aantal besmettingen naar meer dan 10.000 per dag

In de week van 7 tot en met 13 november zijn in België gemiddeld 10.283 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Het gaat om een stijging met 27 procent in vergelijking met een week eerder.

Ook het aantal ziekenhuisopnames vertoont nog altijd een opwaartse trend. Tussen 10 en 16 november werden gemiddeld 238,4 mensen per dag met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is 21 procent meer dan een week eerder. Daardoor bevinden zich intussen 2.693 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (+25 procent), van wie er 557 op de afdeling intensieve zorg liggen (+28 procent).

Voorts zijn van 7 tot en met 13 november gemiddeld 25,6 mensen per dag overleden na een besmetting met het coronavirus. Ook dat is een stijging in vergelijking met de week ervoor (+11 procent). Het totale dodental voor België bedraagt intussen 26.444.

• Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in onze blog

7Politiezone Pajottenland kampt met corona-uitbraak

De politiezone Pajottenland heeft te maken met een clusteruitbraak van het coronavirus. Tot nu toe zijn zeven medewerkers besmet geraakt met het coronavirus. Het gros daarvan komt uit de interventieploegen. Drie anderen zitten in quarantaine.

De werking van de politiezone is door de uitbraak enigszins verstoord: concreet worden de onthaalposten in Kester, Galmaarden en Lennik gesloten, en dat alvast tot eind november. Bedoeling is om onderling contact en contact met externen zo veel mogelijk te vermijden. ‘De basispolitiezorg blijft wel nog gegarandeerd´ , verzekert eerste commissaris Serge Roelens.

Frankrijk redt 272 migranten die probeerden Kanaal over te steken

In totaal 272 migranten die geprobeerd hadden met bootjes de Engelse kust te bereiken, moesten dinsdag gered worden. In de nacht van maandag op dinsdag kwamen bij de regionale reddingsdienst (CROSS) in Gris-Nez verschillende meldingen binnen van bootjes die in moeilijkheden verkeerden. De reddingsacties zijn dinsdag de hele dag blijven doorgaan.

Volgens de prefectuur vonden in totaal tien interventies plaats. Eén daarvan werd uitgevoerd door een handelsschip dat 31 schipbreukelingen aan boord nam. De opgepikte migranten werden naar de havens van Calais, Duinkerke en Boulogne-sur-Mer gebracht, waar ze door de grenspolitie en de brandweer werden opgevangen.

Elise Mertens en Su-Wei Hsieh stoten door naar finale dubbelspel op WTA Finals

Elise Mertens en haar Taiwanese dubbelpartner Su-Wei Hsieh hebben zich geplaatst voor de finale op de WTA Finals in het Mexicaanse Guadalajara. Ze versloegen dinsdag in de halve finales het Japanse duo Shuko Aoyama en Ena Shibahara in twee sets: 6-2 en 6-2. De partij duurde 1 uur en 9 minuten. In de finale komen Mertens en Su-Wei Hsieh opnieuw uit tegen de Tsjechische tandem Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova. Zij wonnen in de andere halve finale in drie sets van het Nederlands/Amerikaanse duo Demi Schuurs/Nicole Melichar-Martinez (3-6, 6-3, 10-6).

De 25-jarige Mertens en de 35-jarige Hsieh wonnen dit jaar, in hun eerste jaar als duo samen, de dubbeltoernooien van Wimbledon en Indian Wells. Mertens won, aan de zijde van Aryna Sabalenka, ook nog de Australian Open.

Dader explosie Liverpool was gefrustreerd door afgewezen asielaanvragen

Emad al-Swealmeen (32), die door de politie geïdentificeerd is als de man die zich in een taxi voor een ziekenhuis in Liverpool opblies, had meerdere keren zijn asielaanvragen afgewezen zien worden. Dat zou een motief voor zijn terreurdaad geweest kunnen zijn. De eerste afwijzing zou al in 2014 plaatsgevonden hebben. Nadat Al-Swealmeen zijn zaak tevergeefs voor een rechtbank had gebracht die besluiten van het ministerie van Binnenlandse Zaken toetst, zou het hooggerechtshof begin 2017 geweigerd hebben zijn zaak in beroep te behandelen.

Normaal trekt Binnenlandse Zaken dan de financiële steun en hulp voor huisvesting in, en wordt een migrant gewaarschuwd dat ze het land zullen moeten verlaten. Het is onduidelijk of ooit pogingen werden ondernomen om Al-Swealmeen het land uit te zetten. Hij zou wel tijdelijk op straat beland zijn. De man zou eerder ook betrokken geweest zijn bij een incident met een mes, rond de tijd dat zijn asielaanvraag werd afgewezen, en zou toen psychische problemen hebben gehad.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.515.253
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top