Hoeveel risicopatiënten zijn al opnieuw ingeënt? En hebben we nog genoeg vrijwilligers? Het Laatste Nieuws contacteerde al onze vaccinatiecentra en zocht het uit. Lees hier alles over de stand van zaken in uw gemeente.

Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!

Ja, ik wil gratis onbeperkt toegang

Onze 65-plussers, mensen met een verzwakt immuunsysteem en iedereen die het vaccin van Johnson&Johnson kreeg is in de running voor een boosterprik. Ondertussen voorziet de Vlaamse regering 200 miljoen euro om 80 vaccinatiecentra tot eind april 2022 open te houden. Vlaams-Brabant en Brussel

Momenteel worden er in Brussel nog steeds week na week 65-plussers, eerstelijnspersoneel en mensen die ingeënt zijn met één Johnson & Johnson-shot uitgenodigd voor een herhalingsprik. “Het gaat telkens om de mensen die week na week in aanmerking komen”, aldus Brussels coronacrisismanager Inge Neven . Op dit moment heeft iets meer dan vier op de tien Brusselse risicopatiënten al een boosterprik ontvangen. “Dat cijfer is gelijkaardig aan het Vlaamse cijfer, maar ligt iets hoger ten opzichte van het totaal dat al een eerste of tweede dosis heeft gehad.” Van de Brusselaars die met een Johnson & Johson-vaccin geprikt zijn, kwam nog maar twee procent terug voor een tweede dosis.” Brussel bedient ook inwoners uit Molenbeek Sint-Pieters-Woluwe en Vorst

(Lees verder onder de foto)

Ook in Leuven worden verschillende leeftijden tegelijkertijd geprikt. Zo goed als alle thuisvaccinaties zijn afgerond. “Alle mobiele centra zijn bezig. We gaan van oud tot jong. In het vaccinatiecentrum kreeg 66,2 procent van de 65-plussers een boostervaccin. We zitten dan ook goed op schema met de volgorde van de overheid. Bij zorgprofessionals komen nu alle leeftijden aan bod. Het is heel druk, maar door ons sterk netwerk en ons sterk team blijven we de cijfers de baas.”

In het vaccinatiecentrum in Aarschot lopen de inentingen tegenwoordig kriskras door elkaar. “We hebben zowel de eerste uitnodigingen, 12-jarigen, herkansers als 65-plussers die bij ons over de vloer komen”, klinkt het. “Ook zien we heel wat professionele zorgverleners. Sinds woensdag 24 november zullen ook de 60-plussers opnieuw bij ons aanschuiven. Mensen tot de geboortejaren ‘54 en ‘55 zijn uitgenodigd en de planning is ingevuld tot 22 december. We wachten nu nog op toestemming om extra lijnen te openen en de capaciteit met de helft te laten stijgen.”

Behalve Aarschottenaars worden in het centrum ook mensen uit inwoners van Begijnendijk Tielt-Winge Diest Bekkevoort en Scherpenheuvel-Zichem er ingeënt. “Onze 85-plussers hebben allemaal hun derde prik gekregen, net als die mensen met een verlaagde immuniteit. Let wel, bij de mensen met een verlaagde immuniteit gaat het om een derde prik die al in hun basispakket zit. Zij zullen dus binnen 6 maanden waarschijnlijk opnieuw een vaccin krijgen.”

(Lees verder onder de foto)

In Gooik - verantwoordelijk voor inwoners van Gooik zelf, Lennik, Galmaarden, Bever, Roosdaal en Herne - worden op moment van schrijven mensen geboren in het jaar 1952 uitgenodigd. Ook daar zien ze geen noemenswaardige problemen voorlopig, ondanks de verhuis van de sporthal naar de kerk van Strijland, zo´ n 500 meter verderop. “Ook qua vrijwilligers mogen we zeker niet klagen. Zowat alle vrijwilligers van enkele maanden geleden willen zich nu nog steeds inzetten.”

In het Bedrijfsgebouw NV Royer van Dilbeek , waar ook de inwoners van Ternat geprikt worden, komen momenteel vooral zorgverleners en 65-plussers aan de beurt. Alle 85-plussers zijn al voor een derde keer gevaccineerd. Wie Johnson & Johnson kreeg, komt nog in december aan de beurt.

In Kortenberg Bertem en Herent hebben alle immuungecompromitteerden al een boosterprik gekregen. Over de gevaccineerden met J&J waren geen cijfers beschikbaar. Het vaccinatiecentrum is al twee keer van locatie moeten veranderen en moet het nu met twee in plaats van vier vaccinatielijnen doen. Voorts wordt dringend gezocht naar farmaceutisch experten die de coronavaccins moeten bereiden.

Op Domein ‘t Park, waar inwoners van Landen Linter Zoutleeuw en Geetbets naartoe moeten, zijn 1.100 van de 1.500 risicopatiënten intussen voor een derde keer gevaccineerd. Momenteel ondervindt men er moeilijkheden om verpleegkundigen te strikken. Velen zijn gepensioneerd, voor stewards is er geen probleem. Verwacht wordt dat er in de nabije toekomst zal moeten opgeschaald worden.

(Lees verder onder de foto) Limburg

In de Ethias Arena in Hasselt - daar kunnen ook de inwoners uit Diepenbeek Zonhoven Alken en Herk-de-Stad terecht - volgen ze het algoritme van de Vlaamse overheid en worden zowel eerste als derde prikken gezet. Personeelsproblemen zijn er (nog) niet.

In het vaccinatiecentrum in Beringen - waar ook inwoners uit Tessenderlo onder vallen - hopen ze de komende weken al wie kwetsbaar is uit te kunnen nodigen. “ Dat zijn in totaal 26.000 mensen ”, zegt verantwoordelijke Christoph De Beuckelaer. “Daarnaast voorzien we ook nog ruimte voor eerste en tweede prikken voor onder meer 12-jarigen en herkansers. In 2022 is het dan de beurt aan de verdere algemene bevolking. Aangezien de overheden recent nog een aantal nieuwe doelgroepen goedkeurden met betrekking tot de boosterprik is het moeilijk om te bepalen wie er nu precies wordt gevaccineerd. De algoritmen zijn wat door elkaar geschud. De vaccinaties worden nu uitgevoerd bij mensen uit 1950 en ouder.”

In Bilzen worden 65-plussers uitgenodigd voor hun boosterprik. Ook mensen die met J&J werden ingeënt, zijn opnieuw aan de beurt. Volgens het centrum kregen 85-plussers met een lage immuniteit ondertussen allemaal hun boosterprik. Het centrum staat ook in voor de inwoners van Riemst en Hoeselt en gaat er verder ook prat op dat er voldoende vrijwilligers zijn.

Nog in Limburg, in Bree , wordt niet langer gewerkt volgens geboortejaren . “We kijken naar de periode die verstreken is sinds de vorige vaccinaties”, klinkt het daar. “Dat maakt dat we heel wat mensen langs krijgen uit de zorgsector, mensen met een lage immuniteit, personen die met Johnson & Johnson gevaccineerd zijn en 65-plussers. Iedereen bij wie de termijn inmiddels verstreken is of zo goed als verstreken is, wordt momenteel uitgenodigd. Alle zorgverleners kregen al een boosterprik of zullen deze binnenkort krijgen. In Genk, As en Zutendaal gaat het daarbovenop om een 3.000-tal personen die met Johnson & Johnson gevaccineerd zijn. In Bree en Oudsbergen ligt dat aantal op 1.500.”

(Lees verder onder de foto)

Momenteel worden in Borgloon de laatste zorgverleners voorzien van een boosterprik. Alle risicopatiënten kregen er al eentje. Daarna komen de 60-plussers aan de beurt , ook die uit Heers Wellen en Kortessem . Qua personeel durft zich al eens een probleem te stellen. “Veel mensen zitten in quarantaine en kunnen dus niet komen werken. We zoeken vaak lastminute vervangingen om de slots op te vullen. We vrezen ook dat er tijdens de kerstperiode onvoldoende vrijwilligers zullen zijn.”

In Heusden-Zolder en Lummen prikken ze zowel 20-jarigen tot 85-jarigen, afhankelijk van wie welk vaccin gekregen heeft. Iedereen die tot en met 23 augustus een prik van Johnson & Johnson kreeg, heeft al een uitnodiging voor een boosterprik met Pfizer gekregen. De 65-jarigen die al vier maanden geleden AstraZeneca kregen, hebben ook hun uitnodiging gekregen, net als de 65-jarigen die zes maanden geleden een Pfizer-prik kregen. Ook mensen met een verminderd immuunsysteem zijn allemaal al uitgenodigd voor de derde boosterprik. “Personeelsproblemen zijn er niet. We zetten dagelijks zo´ n 15-tal vrijwilligers in en we kunnen volledig op deze groep rekenen. We zitten sinds kort op de nieuwe locatie ‘TheMax´ 100 meter verderop van de oude (Watt 17, red) en de ‘kinderziektes´ beginnen eruit te gaan”, klinkt het.

De komende weken hopen ze in Leopoldsburg en Ham om alle kwetsbaren te hebben uitgenodigd. Het gaat om een doelgroep van 26.000 personen . Daarnaast voorzien ze ook nog ruimte voor eerste en tweede prikken voor onder meer de nieuwe 12-jarigen en herkansers. In 2022 volgt dan de verdere algemene bevolking.

De bewegwijzering naar ons vaccinatiecentrum werd twee keer door onbekenden verwijderd en overplakt met anti-vax-stickers.

Inwoners van Maaseik Kinrooi en Dilsen-Stokkem van de geboortejaren 1950-1956 mogen volgende week hun uitnodiging verwachten. “De personeelsdienst van het vaccinatiecentrum wordt geconfronteerd met heel wat medewerkers in quarantaine, maar vindt tot nog toe voldoende vrijwilligers en medische staf. We worden geconfronteerd met twee fenomenen waar we weinig vat op hebben: burgers komen niet op het afgesproken uur, maar veel te vroeg, waardoor er soms een file wachtende mensen ontstaat en de b ewegwijzering naar het vaccinatiecentrum werd twee keer door onbekenden verwijderd en overplakt met anti-vax-stickers. ”

Ook de burgers van dezelfde leeftijdscategorie uit Maasmechelen en Lanaken kunnen volgende week een uitnodiging in de bus verwachten. Deze week zitten ze er aan 15.000 derde prikken voor 65-plussers, risicopatiënten en zorgverleners.

Het Minderbroederklooster is de plek waar inwoners van Sint-Truiden Gingelom en Nieuwerkerken zich kunnen laten vaccineren. “Bijna alle risicopatiënten zijn langs geweest. Van de 2.000 mensen die met Johnson & Johnson werden gevaccineerd, zijn er nog maar enkelen aan de beurt gekomen. Momenteel zijn er weinig organisatorische problemen, al is het wel even hectisch geweest in september/oktober. ”

Momenteel worden in Tongeren Voeren en Herstappe de laatste 85-plussers en risicopatiënten gevaccineerd . De met J&J gevaccineerden komen de volgende weken aan de beurt. Personele problemen zijn er niet, ook al werd er een vierde lijn geopend. Oost-Vlaanderen

In Gent worden op dit moment mensen tot en met 65 jaar uitgenodigd voor een boosterprik. Gezien mensen er hun afspraak zelf kunnen vastleggen, komen senioren van verschillende leeftijden samen in het vaccinatiecentrum in Flanders Expo. Volgens de laatste telling, maandag 22 november, werden er net geen 14.000 Gentenaars ingeënt met een boostervaccin . Drieduizend daarvan gingen naar zorgpersoneel. Voorlopig is er geen gebrek aan vrijwilligers.

Wees gerust, iedereen komt aan de beurt

In Sporthal Denderdal in Aalst , waar ook inwoners uit Lede, Erpe-Mere, Haaltert en Denderleeuw terechtkunnen, wordt momenteel een mix geprikt van 60-plussers, risicopatiënten en burgers die met Johnson & Johnson werden ingeënt. “Wees gerust, iedereen komt aan de beurt”, klinkt het er.

In het vaccinatiecentrum in Deinze , dat ook inwoners van Zulte Sint-Martens-Latem Nazareth en De Pinte ontvangt, wordt wel nog naar geboortejaren gekeken. Daar werden recent mensen uit 1945, 1946 en 1947 uitgenodigd voor een boosterprik. “Momenteel vaccineren we mensen geboren tussen 1938 en 1944. Er is ook een groep zorgverstrekkers die in deze periode gevaccineerd wordt. Er worden nog sporadisch mensen aan de risicolijst toegevoegd . Die worden prioritair ingeënt. Verder worden eerst de 65-plussers en zorgverstrekkers uitgenodigd. Bedoeling is dat de mensen die een Johnson & Johnson-vaccin kregen, wel nog dit jaar hun booster krijgen.”

Terwijl er in Deinze wel nog naar geboortejaren gekeken wordt, is dat in Aalter niet langer het geval. “Risicopatiënten zijn momenteel geen doelgroep meer”, aldus de verantwoordelijken. “Het is onze bedoeling iedereen die met Johnson & Johnson werd gevaccineerd, nog voor het einde van het jaar een boosterprik te geven.” Ook al kan het centrum rekenen op heel enthousiaste vrijwilligers, toch stellen zich capaciteitsproblemen. “Door het afschaffen van de noodwet mogen we geen studenten meer inzetten wat het veel moeilijker maakt om aan voldoende medisch personeel te geraken. We merken ook uitval bij medewerkers door ziekte en quarantaines. ”

In Sporthal Bellekouter in Affligem , dat ook burgers van Liedekerke Affligem Asse Merchtem en Opwijk bedient, kijken ze evenmin nog naar de geboortejaren. Wie als eerste gevaccineerd werd, wordt nu ook weer opgeroepen. Het gaat niet alleen om oudere mensen maar ook om zorgverleners.

Hetzelfde geldt in Sportcentrum Hoge Wal in Evergem . Ook hier zijn de risicopatiënten al geprikt.

In Beveren is het de bedoeling momenteel de 60-plussers uit te nodigen en nog voor het jaareinde te vaccineren. Heel wat risicopatiënten zijn er al gevaccineerd, maar nog niemand die eerder Johnson & Johnson kreeg. De locatie werd verhuis van de sporthal naar het oud gemeentehuis maar de capaciteit is daar beperkt tot drie lijnen. Elke lijn heeft een capaciteit van 30 mensen per uur. Het grootste probleem zijn de wachtrijen omdat mensen te vroeg komen opdagen. De gemeente gaat nu een verwarmde tent buiten zetten waar mensen kunnen wachten. Vrijwilligers zijn er nog voldoende maar af en toe is het wel zoeken omdat mensen ook uitvallen door besmetting en quarantaine. In Beveren kunnen ook de inwoners van Kruibeke en Zwijndrecht terecht.

(Lees verder onder de foto)

Aangezien het vaccinatiecentrum in Zottegem werd gesloten, moet iedereen uit de Egmontstad, Herzele Sint-Lievens-Houtem Lierde en Oosterzele nu naar het oud rusthuis Ter Leen. Daar worden momenteel 65-plussers, zorgverstekkers, wie een prik van Johnson & Johnson kreeg, zij-instromers en 12-jarigen geprikt. 13% van de totale bevolking van ELZ Panacea kreeg al zijn boosterprik. Het Herzeelse vaccinatiecentrum diende intussen al 7.998 derde prikken toe voor de inwoners van de zes gemeenten. “Dankzij het feit dat ons centrum in Herzele steeds operationeel is gebleven, hebben wij een doorstart kunnen maken en dus zeer snel kunnen schakelen om alle nieuwe doelgroepen uit te nodigen. Op die manier proberen we ervoor te zorgen dat elkeen die volgens de geldende richtlijnen (doelgroep en interval) recht heeft op zijn derde prik, deze ook zo snel mogelijk kan krijgen. We hebben hiertoe de capaciteit voor de komende weken ook aanzienlijk verhoogd”, aldus de coördinatrice.

Door het afschaffen van de noodwet mogen we geen studenten meer inzetten wat het veel moeilijker maakt om aan voldoende medisch personeel te geraken

In Lievegem wordt in Sportcentrum Den Boer niet langer gevaccineerd op basis van geboortejaren. Risicopatiënten zijn momenteel geen doelgroep meer. J&J gebeurt vanaf volgende week, met de bedoeling iedereen voor Kerst te prikken.

Hetzelfde geldt voor Lokeren Moerbeke en Waasmunster . Ook daar zijn alle risicopatiënten al opgeroepen en zit de agenda eivol

Ninoofse risicopatiënten die op hun uitnodiging ingegaan zijn, hebben hun vaccin allemaal gekregen, evenals 85-plussers. Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) vermoedt dat iedereen van de 65-plussers voor 16 december zijn spuit zal gekregen hebben. “Qua locatie hebben wij het geluk dat we op iets langere termijn ons vaccinatiecentrum hebben vrijgehouden. Voorlopig is er geen gebrek aan vrijwilligers, maar je voelt dat het bij de meesten wel begint te wegen. Er is ook wat (tijdelijke) uitval door positieven en/of quarantaines. We merken wel een enorme bereidwilligheid en solidariteit tussen de vrijwilligers en medewerkers.” Het vaccinatiecentrum van Ninove zoekt ook nog steeds medische profielen om te vaccineren.

(Lees verder onder de foto)

In Temse en Sint-Niklaas worden momenteel de uitnodigingen bezorgd aan de resterende groep van de 65-plussers, zorgverleners en nieuwe 12-jarigen. De organisatie van het vaccinatiecentrum verloopt er vlot. Antwerpen

In Grobbendonk worden mensen die eerder het J&J-vaccin kregen sinds 20 november uitgenodigd. Op voorwaarde uiteraard dat er minstens twee maanden verstreken zijn sinds het laatste vaccin. Ook wie geboren is tussen 1952 en 1956 zou rond deze periode een uitnodiging in de bus moeten krijgen. “De mensen die nu gevaccineerd worden zijn van de jaren 1940 tot 1950, wie ouder is, zou ondertussen gevaccineerd moeten zijn”, klinkt het in Grobbendonk. “We zien ook nog 12-jarigen en mensen die geen rijksregisternummer hebben, net als de twijfelaars die toch de stap naar het vaccin gezet hebben.”

Het vaccinatiecentrum in Grobbendonk staat behalve voor de inwoners van Grobbendonk zelf in voor de inwoners van Herentals Vorselaar en Herenthout

(Lees verder onder de foto)

In het voormalige ziekenhuis aan de Zwartzustersvest in Mechelen verlopen de inentingen niet langer via geboortejaar, een geluid dat we steeds vaker horen. Ook daar schuift dan ook een heel divers publiek aan, van zorgverleners tot senioren, 12-jarigen en tweedekansers. De risicopatiënten kregen wel allemaal als eerste hun uitnodiging. Ook het vaccinatiecentrum in Mechelen, dat ook mensen uit Sint-Katelijne-Waver bedient, heeft naar eigen zeggen ruim voldoende vrijwilligers.

Ook in het GC Klein Boom in Putte geen sprake meer van geboortejaren. Wie minstens vier maanden geleden met Johnson&Johnson is gevaccineerd of zes maanden geleden een tweede Pfizervaccin heeft gehad komt in aanmerking. In de praktijk gaat het uiteraard wel voornamelijk om 65-plussers, zorgverleners en risicopatiënten. Behalve Putte zelf, bedient het vaccinatiecentrum ook Bonheiden en Heist-op-den-Berg . Het laat tot slot ook weten dat er organisatorisch geen enkel probleem is.

Vaccinatiecentrum Noorderkempen in Brasschaat (ook voor Essen Kalmthout Kapellen en Wuustwezel )zit netjes op schema. “Van zodra iemand vier maanden geleden AstraZeneca kreeg of zes maanden geleden Pfizer, ontvangt hij een uitnodiging. Wie Johnson & Johnson kreeg, ontving al eerder zijn uitnodiging. “ Al valt ons personeel wel steeds vaker uit door corona. Ook heel wat bezoekers moeten afbellen omdat ze besmet zijn geraakt.”

(Lees verder onder de foto)

Geel vaccineert in De Waai. Verschillende geboortejaren komen er aan bod. “Telkens per groep nodigen we uit van oud naar jong volgens volgend schema: mensen met verlaagde immuniteit, 65-plussers en zorgverstrekkers. De rest van de bevolking komt aan bod in volgende volgorde: eerst de 60-plussers, dan diegenen die Johnson en Johnson hebben ontvangen en vermoedelijk binnenkort ook diegenen die AstraZeneca hebben ontvangen. Met het oog op de eindejaarsperiode wordt het wel moeilijker om vrijwilligers en medisch personeel te vinden.” In Geel kunnen ook de inwoners van Meerhout en Laakdal terecht.

We zijn hier niet bol.com: vandaag bestellen morgen geleverd. Als de Vlaamse overheid kwaliteit wil, zal men meer moeten investeren

Ook in Kampenhout (inclusief Steenokkerzeel Zemst Keerbergen Haacht Boortmeerbeek ) worden diverse doelgroepen door elkaar gevaccineerd. “We prikken zowel mensen van 1950 als jongeren die in 2000 werden geboren. Ruim 4.000 immuumgecompromiteerden of risicopatiënten werden al voor een derde keer gevaccineerd. “We hebben het wel lastig met het continue wijzigende beleid vanuit Vlaanderen. We hadden plannen, maar die hebben we allemaal omgegooid. De financiering is maar op 80 procent blijven hangen. Willen ze kwaliteit zien, zal er toch meer geïnvesteerd moeten worden. We gaan er wel komen, maar het zal lastig zijn. Gelukkig hebben we wel genoeg vrijwilligers en personeel. Maar we zijn hier niet bol.com: vandaag bestellen morgen geleverd.”

Berlaar Duffel Lier Nijlen en Ranst kunnen terecht in het voetbalstadion Lierse Kempenzonen. Daar gaan de uitnodigingen voor de 60-plussers momenteel de deur uit. Er zijn voldoende vrijwilligers. Tussendoor is er wel een verhuis geweest van CC De Mol naar voetbalstadion Lierse. Na de opstartfase is de trein weer volop aan het bollen. “Het vaccineren op zich gaat nu zelfs vlotter omdat de mensen nu wel weten hoe het werkt”, klinkt het er.

Momenteel worden vooral 65-plussers en zorgverleners uitgenodigd voor vaccinatie in Lint (ook bestemd voor inwoners van Bouchout Edegem Hove Kontich en Mortsel ). Voor die eerste groep worden mensen geboren in 1956 (65 jaar oud) momenteel uitgenodigd voor een prik. Verder zijn er nog eens 1.250 65-plussers uit te nodigen van zodra hun interval van vier tot zes maanden verstreken is. Uit de zorgsector worden momenteel inwoners uitgenodigd vanaf 28 jaar. “Sinds twee en een halve week heeft AED Studios slechts vier priklijnen. Dat is te weinig voor de nieuwe doelgroepen die begin oktober werden gedefinieerd”, benadrukt Karolien Smets, programma- en populatiemanager van het vaccinatiecentrum. “ Boven de 65-plussers komen daar nu ook 60-plussers, zorgverleners en Johnson & Johnson-boosters bij. We zijn dus volop bezig om zo snel mogelijk op te schalen. Opnieuw.”

Wie in Brecht Malle Schilde Zandhoven Zoersel of Wijnegem woont, krijgt een uitnodiging voor een boosterprik afhankelijk van het soort vaccin dat eerst werd toegediend.

In Mol Balen Dessel en Retie wordt niet meer via het geboortejaar gewerkt. Iedereen die in aanmerking komt en ouder is dan 60 jaar, krijgt een uitnodiging. Risicopatiënten krijgen er ook geen voorrang op de rest. Iedereen komt aan bod volgens dezelfde criteria. Het callcenter wordt momenteel overspoeld met vragen. Vanaf volgende week zullen er veel meer vrijwilligers achter de telefoons zitten om dat op te vangen.

90 procent van de mensen met een verminderde immuniteit uit Hemiksem Aartselaar Niel Schelle Boom en Rumst hebben al een boosterprik gekregen. Iedereen krijgt Pfizer als derde prik. Er zijn geen organisatorische problemen. “De locatie ligt nog vast tot 1 april volgend jaar en we hebben voldoende vrijwilligers. Het zijn er minder dan bij de start van het vaccinatiecentrum, omdat velen intussen opnieuw zijn gaan werken. Maar ook met een kleinere, hechte groep kunnen we vlot werken”, klinkt het er. West-Vlaanderen

In vaccinatiecentrum B-Park in Brugge wordt iedereen door elkaar gevaccineerd. “Onder meer mensen die met Johonson & Johonson werden gevaccineerd, komen nu aan de beurt. Net als 65-plussers en mensen die bijvoorbeeld een eerste of tweede prik moeten krijgen binnen een bepaalde termijn” De stad Brugge zoekt stewards, baliemedewerkers en medisch personeel voor het testcentrum en voor het vaccinatiecentrum. Ook voor het callcenter in het Huis van de Bruggeling is de stad op zoek naar helpende handen.

In Kortrijk Kuurne en Harelbeke werden deze week de 70- tot 75-jarigen geprikt. Volgende week komen de 60-plussers aan bod. Alle gekende risicopatiënten kregen al hun boosterprik. “De Budafabriek in Kortrijk is als locatie kleiner dan Kortrijk Xpo, maar we vaccineren ook daar vlot. Het gaat nu over ongeveer duizend burgers per dag. We hebben nog altijd voldoende gemotiveerde vrijwilligers. Dat is ook het voordeel van een centrumstad te zijn.”

In Oostende en Middelkerke worden momenteel de 60-plussers uitgenodigd. “Nu vaccineren we de leeftijdsgroep 70-74jaar. Die lopen door elkaar met de zorgverleners en mensen met immuunstoornissen die intussen overigens bijna allemaal langsgekomen zijn. Deze en vorige week werden ook alle woonzorgcentra en andere collectieve voorzieningen zoals assistentiewoningen, voorzieningen voor mensen met een beperking,... van vaccins voorzien voor hun personeel. De nieuwe locatie aan de Northlaan in de voormalige Mediamarkt voldoet prima aan de vereisten: goed bereikbaar, goed aangeduid en voldoende gratis parkeerplaats.”

In Bredene en De Haan hebben ze, na de 85-plussers die al werden gevaccineerd en de 65-plussers, geen zicht meer op de leeftijdscategorieën die worden gevaccineerd. Het centrum nodigt uit op basis van de lijsten die door Agentschap Zorg worden opgemaakt. Die hebben niet meer met leeftijdscategorie te maken, maar zijn vooral gebaseerd op de datum van de tweede prik. Personeelsproblemen zijn er niet.

Ook in Diskmuide vaccineren ze niet langer per geboortejaar maar wel per interval: bij Johnson & Johnson na twee maanden, bij AstraZeneca na vier maanden en bij Pfizer na zes maanden. Men heeft er wel nood aan bijkomende medische medewerkers.

Alle risicopatiënten kregen intussen hun boosterprik in Gistel Oudenburg en Ichtegem . Wie met Johnson & Johnson werd ingeënt komt over twee weken aan de beurt, samen met de 65-plussers en zorgverleners. De vaccinatie verloopt echter te traag volgens de coördinator. Dat komt door de nieuwe, kleinere locatie en een tekort aan medisch geschoold personeel. Er is enerzijds minder animo om in vaccinatiecentrum te werken, en anderzijds is er geen lockdown meer waardoor mensen opnieuw aan de slag zijn in hun eigen job.

Inwoners uit ELZ Westhoek met geboortejaar ‘49 worden nu uitgenodigd voor hun boosterprik. Dat gaat om inwoners van Ieper Houthulst Langemark-Poelkapelle Mesen Zonnebeke Poperinge Lo-Reninge Vleteren en Heuvelland . “ In onze eerstelijnszone hebben al 12.000 mensen een boosterprik ontvangen. Door de bijkomende bevolkingsgroepen die een extra prik mogen krijgen, verhogen we vanaf begin december onze capaciteit. We bekijken wat de verschillende mogelijkheden zijn om dit uit te voeren. Dankzij een perfecte samenwerking van stuurgroep en steun en samenwerking van lokale besturen, lukt dit steeds vlekkeloos. We kunnen nog steeds op een grote groep vrijwilligers rekenen, maar door de uitbreiding van capaciteit, zien we toch een noodzaak aan extra medewerkers met een medisch profiel en personen die mee wensen te werken in het callcenter”, klinkt het er.

Izegem heeft alle 65-plussers uitgenodigd (dus tot geboortejaar 1956) én de ‘nieuwe´ 12-jarigen. Op dit moment, deze week, worden de mensen met geboortejaar 1948 in het centrum verwacht. Verder kregen al zo´ n 4.000 risicopatiënten hun boosterprik. Ook het vaccinatiecentrum Izegem ziet verder geen organisatorische problemen. Behalve inwoners uit Izegem richt het centrum zich op inwoners van Ingelmunster Ledegem en Lendelede

Deze week vaccineren ze in Knokke-Heist 70-plussers, maar vanaf volgende week is het een mengeling die aanbod komt . “Eigenlijk lopen de uitnodigingen wat door elkaar de laatste tijd. In het uitnodigingsvat zitten nu ook zorgaanbieders uit de eerste lijn. De meeste daarvan zijn jonger dan 65. Daarnaast zitten er ook al mensen bij die werden gevaccineerd met J&J die jonger zijn dan 65. Idem voor mensen die gevaccineerd werden met AstraZeneca.”

Het vaccinatiecentrum in de Expohallen van Roeselare , waar ook burgers uit Ardooie Hooglede Lichtervelde Moorslede en Staden worden geprikt, verhuisde onlangs naar de leegstaande gebouwen van Crea Printing. “De locatie voldoet aan alle vereisten om genoeg snelheid te kunnen maken en we kunnen nog steeds op een groot en enthousiast team van medewerkers rekenen zowel medisch als niet-medisch. In de huidige extra drukke tijden voor de artsen, springen de gepensioneerde artsen in. Idem voor de verpleegkundigen.”

Gelukkig blijven de vrijwilligers enthousiast

Net als op veel andere plaatsen verloopt in Menen - dat ook Wervik bedient - de vaccinatie niet langer via het geboortejaar maar wordt er naar termijnen sinds de laatste prik gekeken. Daarnaast zijn zorgverleners en 65-plussers wel prioritair. Dat zijn dan ook de mensen die in deze periode gevaccineerd worden. “We zitten nog altijd in ons eerste vaccinatiecentrum dus plaatsgebrek is er niet”, klinkt het verder bij het centrum. “De lijst van risicopatiënten is in vergelijking met de lijst bij het eerste vaccin enorm gekrompen. Mensen met hart- en vaatziekten zitten daar bijvoorbeeld niet meer bij. Ook de vrijwilligers blijven enthousiast. We hebben op dit moment drie prikdagen en één ‘optrekdag´ , een dag waarbij vaccins klaargemaakt worden voordat ze verstuurd worden naar instellingen.”

Al wie in aanmerking komt in Beernem en Oostkamp , wordt onmiddellijk uitgenodigd. Deze week ging het om mensen die Johnson & Johnson kregen. Inmiddels ontvingen alle risicopatiënten een derde prik.

In zowel Waregem als Zwevegem worden er voornamelijk 65+´ ers uitgenodigd, in functie van hun eerste vaccinatie(s). Ondertussen werden al meer dan 80% van de 65+´ ers uitgenodigd voor vaccinatie in november en december. Ook alle zorgaanbieders werden uitgenodigd en ingepland. Intussen worden personeel en bewoners van woonzorgcentra gevaccineerd. Tegen begin december zal dat ook achter de rug zijn.

In Veurne Alveringem Koksijde De Panne en Nieuwpoort loopt alles op wieltjes. Het vaccinatiecentrum Furnevent kan probleemloos op haar huidige locatie blijven.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.498.674
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top