“Vorig jaar is Sinterklaas bij ons op school niet geweest omwille van corona. Maar toen zagen de kinderen dat hij wel langs ging in de school aan de overkant van de straat. Die ultieme teleurstelling willen we echt geen twee keer meemaken. Dus komt Sinterklaas dit jaar ook bij ons”, zegt Kris Cooman, directrice van het Heilig Hart&College campus Vondel.

“Maar uiteraard passen we heel goed op want momenteel zitten hier zes van de twaalf klassen in quarantaine. De ‘interne´ Sint krijgt een podium, veilig afgeschermd met banken, waar elke klas in hun eigen bubbel tien minuutjes een meet & greet krijgt. Sinterklaas zal elke klas opdrachtjes geven die ze dan verder in de klas kunnen afwerken. En de kinderen die helaas thuis zitten, voor hen bestaat er gelukkig Smartschool voor een digitaal contact.”

Het blijkt een formule waar heel veel scholen voor kiezen dit jaar. “En sowieso moet de Sint eerst een negatieve coronatest ondergaan en een mondmasker dragen. Waar anders ouders en grootouders graag komen mee genieten, kan dit deze keer niet”, zegt An Speeckaert (CD&V), schepen van Onderwijs in Sint-Pieters-Leeuw. “In onze Leeuwse scholen waar Sinterklaas onvoldoende plaats heeft om afstand te houden, komt hij gewoon buiten.”

“De kinderen en de leerkrachten hebben al genoeg afgezien dit schooljaar. Deze hoogdag mogen we hen echt niet afpakken”, vindt ook Marleen Merckaert (CD&V), Onderwijsschepen in Galmaarden. “Sinterklaas krijgt in elke school in Galmaarden een vaste plek, desnoods onder het afdak, om zich niet zelf door de school te moeten verplaatsen. Hier kan hij de kinderen in kleinere groepjes ontvangen met de nodige afstand en met mondmasker.”

Andere scholen pakken het dan weer subtieler aan. “Bij ons is Sinterklaas al geweest en heeft hier op een nacht behoorlijk wat rommel gemaakt in de klassen”, knikt directeur Bart Parrez van het Heilig Hart&College Halleweg. “Hij is wat vroeger geweest om een verbod op buitenlandse reizen voor te zijn. En zijn daar toch niet toevallig camerabeelden van zijn nachtelijk bezoek opgedoken zeker. Die hebben de kinderen zeker nog te goed.”

In Gooik brengt de dienst Vrije Tijd van de gemeente redding. Zij zorgen voor een open tractor waar Sinterklaas van school naar school kan rijden. De kinderen vormen een erehaag aan hun school. “Sinterklaas gaat nergens binnen, maar spreekt de kinderen wel toe vanop de tractor. Zo blijft de afstand verzekerd”, zegt Christa Dermez (CD&V), schepen van Onderwijs. “Natuurlijk komt hij ´ s nachts wel langs om snoep en speelgoed voor de klas te brengen wanneer er niemand is en laat zelfs een filmpje achter.”

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.293.191
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top