In samenwerking met de Cultuurdienst wordt de Cultuurprijs ‘Bronzen Urbanus 2020-2023’ uitgereikt aan een vereniging of een persoon uit één van de gemeenten met een bijzondere culturele verdienste.

Er werden drie kandidaten genomineerd:

Wim nam de stap om daarvan zijn professionele hoofdactiviteit te maken en belandde als vaste kunstenaar bij een galerij in Antwerpen, die vandaag nog steeds zijn belangen behartigt. Daarnaast had hij ook een jarenlange expo in een galerij in het oude Barcelona, en is er een scouting-gallery die zijn werk verdeelt in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Door de jaren heen was Wim ook docent patroontekenen in de Hogeschool Gent en docent voor Syntra-West. Hij gaf er de vakken theaterkostuum, collectie en kostuumgeschiedenis.

Hij was ook jaren extern jurylid voor de afdeling meubelontwerp voor Sint-Lucas en Hogeschool Mechelen. De laatste 10 jaar had hij ook op verschillende plaatsen een eigen pop-up-galerij in Brussel en Oostende. Enkele jaren terug kwam hij voor het eerst in aanraking met bronsgieten, wat hem ook bij keramiek en porselein bracht. De laatste jaren zijn een mengelmoes van schilderen, beeldhouwen , kleding, meubel en meubelrestauratie.

Zijn schilderijen zijn ´a man´s world´ : ‘de man en zijn emoties’.

Joris studeerde enkele jaren musicologie aan de KU Leuven; muziekgeschiedenis aan het conservatorium van Brussel, een studie die hij ook afrondde; en ook nog klavier aan het conservatorium van Mechelen. Hij begon als zelfstandig instrumentenbouwer in 1989; sinds 1991 is zijn atelier gevestigd in de Zeuningenstraat, 45 in Tollembeek.

Van toen hij in zijn vijfde levensjaar in het atelier van zijn vader speelde tussen het hout wist hij al dat hij instrumentenbouwer wilde worden. Zijn vader is de orgelbouwer Ghislain Potvlieghe, zijn moeder is beeldhouwster Gis De Maeyer.

Joris bouwde zijn eerste clavichord op zijn 17de. Bij de muziekkenners heeft Joris een sterke reputatie. De jongen van weleer is ondertussen een gerenommeerde orgel- en clavichordenbouwer geworden zowel in het binnenland als in het buitenland. Zo bouwde hij voor de barokke St. Michielskerk in Leuven een Contius-orgel. In de Sint-Servaasbasiliek van Grimbergen staat zijn eerste compleet zelfgebouwde orgel dat door kenners sterk wordt geapprecieerd.

Zijn allereerste grote orgel-opdracht was de restauratie van het grote Jean Le Royer-orgel uit 1662 in de Sint-Pieterskerk in Turnhout, Potvlieghe was toen een prille twintiger. Joris Potvlieghe noemt zichzelf geen virtuoos, maar vind wel dat hij goed genoeg moet kunnen spelen om muzikanten te begrijpen.

In 2013 begon een leuk facebookgroepje de Galmaardse Kwis’ waarbij de haast vergeten dialectwoorden en verhalen terug opgerakeld werden en werd Galmaarden online verenigd en ook zelfs samengebracht. Vlug groeide de vraag om meer te doen met de mooie verhalen van vroeger, de vele anekdotes en prachtige foto’s die naar boven kwamen via dit medium.

Meerdere bestuursleden van de Galmaardse Kwis verlieten het schip na de eerste hype maar een klein groepje wou een doorstart en Ergoed Galmaarden-Tollembeek- Vollezele werd als feitelijke vereniging boven de doopfond gehouden.

Met erGoed Galmaarden-Tollembeek-Vollezele creërden LUC MATTHIJS, HERMAN VANDEN HERREWEGEN en LUC CROMPHOUT de eerste ‘ socio culturele erfgoedvereniging’ omdat zij twee doelstellingen voorop stellen: mensen samenbrengen en tegelijk zorg dragen voor het materieel en immaterieel erfgoed van Galmaarden, Tollembeek en Vollezele.

Met eerbied willen ze nieuw leven inblazen in oude gebruiken en tradities die vandaag de dag misschien mijlenver af staan van onze huidige levensstijl maar toch een grote rol spelen in het leven van alledag.

Ze noemen zich geen erfgoed – experts , vandaar dat ze bewust de letter ‘f’ in hun naam lieten vallen. Daarentegen zijn ze gewoon ‘erg goed’ zodra ze hun krachten bundelen.

Met een hart voor de lokale geschiedenis willen ze erfgoed bewaren, herstellen en ontsluiten waar ze kunnen.

Ze willen activiteiten organiseren en op die manier de aandacht vestigen op de schoonheid van onze gemeente in de hoop dat niet alles onder het stof verdwijnt, of erger nog, voorgoed verdwijnt.

Erfgoed leeft, brengt kleur in het leven en verbindt.

Mensen met mensen.

Verleden met heden.

De vereniging heeft aloude verdwenen tradities terug tot leven geroepen, zodat de toekomstige generaties er ook kunnen van genieten: Gosjdieël-Walmenbrand en Meiboomplanting

Reveil : Ergoed heeft dit ook in Galmaarden opgestart in de kerk in Tollembeek en de gemeente behoort nu tot één van de 140 gemeenten in Vlaanderen die dit ook organiseren.

Uitgifte van 3 boekjes :

- Galmaarden : een vleugje geschiedenis;

- Met zijnen zijden hoed : hulde aan de hoedemakers van de Pauwelviering;

- Plakboek 10 van jaar 2013-2023 : naar aanleiding van het 10 jarig bestaan van de internet groep ‘ de Galmaardsekwis’ doorgegroeid naar erGoed Galmaarden-Tollembeek-Vollezele.

Erfgoeddag 24 april 2022 : meegewerkt met de cultuurdienst bij de organisatie ervan. Hun bijdrage was het opstellen van een tentoonstelling rond een klaslokaal die refereerde naar het thema

van de erfgoed dag : erfgoed maakt school.

PAJOTRIE: organisatie in eigen beheer van een culturele avond in de grote zaal van het Baljuwhuis op vrijdag 14 oktober 2022: een gezongen ode aan het Pajottenland

Pauwelvieringen : Ieder jaar verlenen ze hun medewerking met het gemeentebestuur, de benden en de Pauwelgilde aan de organisatie van dit feest. Dit jaar werd door de ErGoeders’ toedoen een kunstwerk geplaatst aan de Sint-Pauluskapel die hun erfgoedproject meer bekendheid moet geven.

Inspraak

 Op deze uitreiking zullen de leerlingen van de academie voor muziek, woord en dans de avond opluisteren met verschillende optredens. Naast de vertegenwoordigers van de Cultuurraad krijgt ook het publiek inspraak in de stemming die slechts voor 10% meetellen voor het bepalen van de winnaar.

De uitreiking vindt plaats op zaterdag 20 januari 2024 om 20u in het GC Baljuwhuis, Kammeersweg 2 in Galmaarden.

De winnaar zal de Cultuurprijs overhandigd krijgen door Urbanus zelf.

Iedereen is er van harte welkom.

De toegang is gratis.

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.173.542
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top