Familiekunde Vlaanderen regio Dilbeek vzw overhandigde zijn kwartierstaat aan VRT-journalist Michaël Van Droogenbroek.

De wieg van Van Droogenbroek stond in Sint-Anna-Pede en de bakermat van de stam Van Droogenbroeck ligt in Sint-Martens-Bodegem

De origine van het familiegeslacht Van Droogenbroeck leidt ons terug naar de vroegste bewoners van het Hof te Droogenbroeck in Sint-Martens-Bodegem.  Het gehucht Droogenbroeck omvat er een veldenblok dat zich langsheen de dorpsbeek uitstrekt vanaf de grens met Ternat en Schepdaal tot in de dorpskern van Bodegem. Als plaatsnaam heeft Droogenbroeck zijn naam te danken aan een drooggelegd drassig gebied ten voordele van de werking van de Bodegemse watermolen.

Als toponiem wordt de variant Droghebroec voor het eerst vermeld in 1246. De stamvader van het geslacht is een zekere Jan de Drossate die zich omstreeks 1280 op het Hof te Droogenbroeck vestigde. De zonen van de stamvader, Jan en Diederik worden in de bronnen uitsluitend vermeld met de familienaam Van Droogenbroeck.

De kwartierstaat bevat ook de moederlijke lijn van Michaël met de familienaam Vinck afkomstig uit Moorsel en het Aalsterse.

Meer info via info@fv-dilbeek.familiekunde-vlaanderen.be(Op de foto: Michaël Van Droogenbroeck en Gilbert Buyst, secretaris FV regio Dilbeek vzw (foto: Paul Vandensteene))

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.240.693
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top