Donderdag trad brouwerij Kestemont officieel toe tot de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL). Naast de nieuwkomer uit Schepdaal, telt HORAL nog 12 andere lambiekbrouwers en geuzestekers uit het Pajottenland en de Zennevallei. Samen vertegenwoordigen de HORAL-leden meer dan 80% van de traditionele lambiekproductie. De vzw heeft als doel de ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder de Oude Geuze en Oude Kriek, te promoten. De vereniging neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren. Daarnaast organiseert HORAL om de twee jaar de inmiddels bekend geworden Toer de Geuze. De volgende editie van dit openbrouwerijenweekend vindt plaats op 4 en 5 mei 2024. Alle HORAL-leden, waaronder ook nieuweling Kestemont, zetten dan hun deuren wagenwijd open voor het publiek.

Twee jaar nadat de vennootschap van de familie Kestemont in 2017 de deels gerestaureerde gebouwen van de vroegere brouwerij Goossens in het rustige gehucht Sint-Gertrudis-Pede had aangekocht, bestelden Lias Kestemont (37) en zijn schoonbroer Wim Krieckemans (38) hun eerste lading wort bij brouwerij Den Herberg.

“Die lieten we rijpen in eikenhouten vaten in de grote schuur. Twee jaar later investeerden we in een eigen brouwinstallatie, goed voor brouwsels van 1500 liter per keer”, legt Lias Kestemont uit. “Onze lambiekvoorraad bedraagt op dit ogenblik zo’n 70.000 liter. In het tonnenarsenaal tref je niet alleen Franse wijnvaten aan van ca. 200 liter maar ook wijntonnen van 500 liter van Italiaanse origine en zelfs verschillende cognacvaten waarin tussen 400 en 600 liter lambiek kan rijpen. Alles samen zo’n 360 vaten.”

Zijn schoonbroer Wim voegt eraan toe: “Hoewel we een van de jongste lambiekproducenten zijn, dragen Lias en ikzelf traditie en authenticiteit hoog in het vaandel. Naast onze Oude Geuze, Oude Kriek en Oude Schaarbeekse Kriek bieden wij via gespecialiseerde drankenhandels tevens Oude Lambiek in bag-in-box aan, bestemd voor zowel caféuitbaters als particulieren. Daarnaast telt ons assortiment heel wat smaakvolle, 100% traditioneel gemaakte fruitlambieken zoals onze Abrikoos, die een tweetal maanden geleden zelfs een zilveren medaille in de wacht wist te slepen op de Brussels Beer Challenge, en de Coulis Spécial, die gemaakt wordt met zelfgekweekte rode en andere bessen. Tegen de Toer de Geuze 2024 brengen we ook een lambiekbier met bloedappelsien en een ander met bergamot uit. We kijken er echt naar uit om samen met alle andere HORAL-leden van dit tweejaarlijkse lambiekfeest een groot succes te maken!”

Bij de ingezonden foto: Lias Kestemont (37) en Wim Krieckemans (38)

Uitgebreide statistieken

  • Aantal paginahits: 44.360.288
  • Aantal bestanden: 1.524.054
  • Ontsloten informatie: 758.178 Mbyte
  • Aantal databankvelden: 13.378.791

Zoeken

Back to Top